A csontritkulás és a dohányzás

A káros szenvedélyek között (alkoholizálás, tiltott szerek fogyasztása stb.) előkelő helyen szerepel a dohányzás. dohanyzas-01

A dohányzás káros hatásai

A dohányzás káros hatásaival kapcsolatban (bőr egészségének rombolása, tüdőbetegségek stb.) sok tudományos hír látott napvilágot az elmúlt években – Mindezeket most nem kívánjuk külön részletezni, inkább  egy újabban meghatározott kockázatra, a korai csontritkulásra fókuszálunk!

Bizonyítást nyert ugyanis, hogy a dohányzás kimondottan ártalmas a csontozatra, különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosak a csontritkulásra.

Hangsúlyozni kell, hogy csontritkulás szempontjából egyébként is veszélyeztetettebb nők csontozata jóval érzékenyebb a nikotin hatásaira, mint a férfiaké. Több tanulmány is rámutat, hogy a dohányzás sietteti a csontvesztési folyamatot, és növeli a csípő-, csigolya- és alkari törések rizikóját – A dohányosok között a törések kockázata legalább kétszerte több, mint a nem dohányosok körében!

Hogyan hat a dohányzás a csontok egészségére?

A dohányzás megváltoztatja a felszívódási folyamatokat, csökkenti az ösztrogéntermelést, így rossz irányba tolja el a változás kora utáni, amúgy sem tökéletes csont anyagcsere folyamatot, növelve a csontfelszívódás sebességét.

A dohányzás nemcsak a változókor körüli, hanem a fiatalabb nőknél is kockázatot jelent a csontállományra nézve. A vizsgálatok szerint a napi több mint 20 cigarettát elszívó nők csontozata 8-10%-kal könnyebb, mint hasonló korú, nem dohányzó társaiké.

⇒ Kismamák esetében a dohányzás mind az anya, mind a magzat szempontjából igen veszélyes, beleértve a csontrendszer elégtelen szöveti felépülését is. E téren a felelőtlen szemlélet a gyermek csontozatának gyengeségét, és felnőttkori csontvesztése korai elindulását, valamint gyorsabb lefolyását eredményezi.

Mivel a csontvesztés folyamata kapcsolatban van az öregedési folyamat sebességével, így a dohányzás öregítő hatása miatt egyúttal kimutathatóan gyorsabb a csontritkulás folyamata is. Azonban ha “fiatalító”, antioxidánsokban és nyers táplálékokban gazdagabb az étrend, emellett mozgásterápiákkal és egyéb, az öregedési folyamatot lassító “kúrával” élünk, a csontvesztés sebessége is mérhetően csökkenthető.

⇒ Egyes szakemberek azt jósolják, hogy a ma felnövekvő fiatal nemzedék csontozata még a mai idősebb generációéhoz képest is mérhetően gyengébb lesz, ami már felér egy népegészségügyi katasztrófával (…). – Ebben a folyamatban valószínűleg az is szerepet játszana, hogy nagyon sok fiatal rendszeresen vagy alkalomszerűen dohányzik.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]