A csontritkulás és az ülőmunka

Az ülő, elkényelmesedett életmód a csontvesztés alapvető okozója. A testmozgásnak legalább akkora szerepe van a megelőzésben, mint a helyes táplálkozásnak.STO__3b98ae78_537de9372e8b10.77154973

Az újabb eredmények szerint az esetek nagy részében rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető, illetve megállítható a csontritkulás folyamata. Érdemes megemlíteni, hogy a túlzásba vitt mozgásnak, az egyéni tűrőképesség feletti teljesítményeknek már nem előnyös, hanem kimondottan hátrányos hatásai lehetnek a csontozatra nézve. Olvasson tovább a mozgás és a csontritkulás témakörében! >>>

Miért fenyegető az ülőmunka?

A napi 7-8 órás statikus ülés az ágyéki gerinccsigolyák túlterhelését, károsodását okozza, mivel ilyenkor ezeken a teherviselő részeken minimum kétszeres teher van az álló helyzethez képest.

A köztudattal ellentétben az ülés a gerincet a legkevésbé sem pihenteti! Emiatt az ülő életvitel, a rossz tartás és a mozgáshiány együttesen súlyos, kóros állapotokat eredményeznek az idősebb lakosságon belül.

A gerincoszlop védelme mindenekelőtt a helyes testtartásra való tudatos törekvéssel kezdődik. A nem megfelelő testtartás jelentős változásokat okoz a gerincoszlopban. ⇒ A helytelen testtartás részint oka, részint következménye is lehet a csontritkulásnak, illetve csontkárosodásnak. A betegség előrehaladtával a testtartás látható módon változhat, így a gerincre egyre nagyobb teher hárul. Végül a gerincoszlop eléri az ún. terhelési küszöböt, és a meggörbült gerincet ezután az izmok próbálják “egyenesben” tartani. Így alakul ki a csontritkulásra jellemző testtartás, amelynek folyományaként izomfájdalmak, porckorongkárosodások és csigolyakompresszió jelentkezhet.

Az előbbi folyamat elkerülése érdekében kiemelkedő fontossága lehet a gerincvédő tornának, amely megerősíti a gerincoszlop körüli “izomfűzőt”, így csökkenti az összeroppanásos csigolyatörés és a gerincsérv valószínűségét.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]