A csontritkulás kifejlődését segíthetik környezetszennyező anyagok? – Tudja meg a választ most!

A környezetünkben jelen lévő károsító anyagok az újabb eredmények szerint nagyobb terhet rónak az emberi immunitásra és csontrendszerre, mint ahogy korábban feltételezték. Közülük az alumínium, az ólom, az ón és a kadmium károsító hatása a legnagyobb. mergezes-olommergezes

Az alumíniummérgezés

A mérgezés veszélyéről a 70-es évekig nem is lehetett hallani, s igen elterjedtek voltak az ilyen fémet tartalmazó konyhai eszközök és élelmiszer-ipari csomagolóanyagok.

Miután vesebetegeken észlelték az alumínium betegségokozó és csontritkulást elősegítő hatásait, felmerült a gyanú és megindultak a kísérletsorozatok. Eleinte azt gondolták, hogy a szájon át bejutó alumínium nem szívódik fel, azonban számos kísérlet ennek ellenkezőjét mutatta, sőt azt is, hogy lerakódik a testszövetekbe.

Valószínűsíthető, hogy a mai idősebb generáció egy részénél a korábbi széles körű alumíniumhasználat és egyes mai gyógyszerek együttesen indukálták és a mai napig gyorsíthatják a csontritkulást. (Természetesen csak azok az alumíniumtartalmú konyhai eszközök a veszélyesek amelyeknél az étellel érintkező felület van alumíniumból.)

Az ólom feltételesen toxikus fém

A gyengébb ólommérgezés fáradtságot, izomfájdalmat, koncentrálási zavart, fejfájást és hányingert okozhat, a súlyosabb mérgezés következménye agy- és idegrendszeri károsodás és emésztőrendszeri zavar.

A környezet ólomszennyezettsége az ólmozott benzin betiltásával csökkent, de a problémát ezzel nem sikerült megszüntetni. A felmérések szerint még ma is sokak szervezetébe jelentős mennyiségű ólom jut a levegővel az ivóvízzel és az élelmi szerekkel. A folyamatos ólomterhelés kismértékű, de állandó csontanyagcsere- gyengülést eredményez.

Az ón

Káros hatásai az ónozott konzervdobozok elterjedésével párhuzamosan jelentek meg, emellett ipari üzemek közelében a levegőben nagyobb koncentrációban is jelen lehetnek. Az ónozott konzervdobozokból általában savas élelmiszerek (pl. paradicsomsűrítmény, gyümölcskonzerv) esetében oldódhat ki jelentősebb mennyiségű ón.

Az állatkísérletek ón hatására cink-, réz- és kalciumszint-csökkenést mutattak a testszövetekben.  Az ón kalcium-anyagcserére gyakorolt hatás miatt feltételezhető, hogy a csontozatra is káros. Előnytelen hatását részben a kalcium csökkentése, részben a hasznos nyomelemek inaktiválása révén fejti ki.

A kadmiumot akkumulátorok, műanyagok, textíliák, festékek, műtrágyák gyártásakor használják, emellett a dohányfüst alkotórésze!

Külföldön a szennyvíziszap (szerves műtrágya) használata során a talaj felső rétegeiben igen jelentős kadmiumkoncentráció- növekedést jeleztek, amely évek múlva is mérhető volt. Kadmiumot a gabona- és zöldségfélék képesek a legnagyobb mennyiségben felvenni.

A második világháború idején Japánban figyeltek fel egy olyan súlyos, csonttöréseket csontlágyulással és fájdalommal járó tünetcsoportra, amelynek hátterében kadmiummérgezést mutattak ki.

Az említett anyagokat táplálkozással, a napfénnyel és stresszel ellentétben – önmagukban nem képesek kimutatható csontritkulást produkálni, azonban promoter (rásegítő) hatásaik összeadódva már mérhetően károsak.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]