A kalcium felszívódását segítő és gátló alapvető tényezők

A D-vitamin

A D-vitamin néven közismert vitamin nem egyfajta anyag, hanem hatásukban hasonló vagy azonos anyagok csoportja, amely a kalcium- és foszforanyagcserét szabályozza. D-vitaminok vannak a májban, a tojásban, valamint a tejben és a tejtermékekben. A margarinokat gyárilag dúsítják pl. D-vitaminokkal.

A D2-vitamín növényekben, a D3-vitamin állati eredetű élelmiszerekben található.

A D-vitamin hiánya gyerekekben angolkórt, felnőtteknél csontlágyulást okozhat. Minthogy a D3-vilamin javítja a kalcium felszívódását, egyes táplálkozástani szakemberek azt ajánlják, hogy idősebb korban az egyébként ajánlott napi 10 mg másfél-kétszeresét célszerű ebből a vitaminból bevinni.

Érdemes tudnunk: 

  • Nem jelent problémát a kellő D-vitamin ellátás azoknál, akik munkájuk vagy hobbijuk révén (kertészkedés, kirándulás, vízi sportok stb.) sokat tartózkodnak szabadban. D-vitaminok ugyanis szervezetünkben az UV sugárzás hatására is képződnek.
  • Magyarországon a nyári hónapokban, amikor “hét-ágra” süt a nap, kerülni keli a 15-20 percnél hosszabb idejű napozást, különösen a déli órákban. Célszerű magos fényvédő faktorú napozószerekkel védeni a bőrt a károson erős UV sugárzás ellen. >>> Ha elegendő ideig (1-2 óra naponta) vagyunk a szabadban, a vitamin képződése az árnyékkal szűrt sugárzás hatására is végbemegy, tehát egyáltalán nincs szükség kifejezett napozásra ahhoz, hogy a D-vitamin képződése megtörténjen.
  • A tablettában adott D-vitamin túladagolása káros, például vesekőképződéssel járhat. Megfigyelték ugyanis, hogy akiknek kalciumos vesekövük von, azoknak több aktív D3-vitamin von a vérükben. Ez a vitamin zsírban oldódik, tehát feleslege nem ürül ki a szervezetből, ezért csak orvosi ellenőrzés mellett szedhető!

A tejcukor

Pozitív hatását a tejjel ill. tejtermékekkel bevitt kalcium fogyasztásakor természetes módon élvezhetjük.

Magyarországon a felnőttek legalább 15%-a (egyes becslések szerint közel egy harmada) tejcukorérzékeny, azaz a tejcukorbontó enzim hiánya miatt képtelen a tejet megemészteni, ezért számukra a tej és egyes tejtermékek fogyasztása panaszokat okoz (hasmenés, puffadás stb.)

Ma már kapható laktózmentes tej, amelynek kalcium-tartalma és egyéb tápanyagai a tejével azonosak, viszont mentes a kellemetlen tüneteket előidéző tejcukortól. A joghurtbon és a kefirben kevesebb tejcukor von, ezért azt a kismértékben tejcukorérzékenyek nyugodtan ehetik.

A savas közeg (…)

(…) kedvez a kalcium felszívódásának. Ez nem azt jelenti, hogy a kalciumot feltétlenül savanyú anyagokkal kell együtt enni. Az egészséges gyomor savassága erre tökéletesen megfelelő. Viszont, ha valaki gyomorsavtúltengéssel küszködik, és panaszait rendszeresen gyomorsav semlegesítő szerekkel csökkenti, akkor már rontja a kalcium hasznosítását.

A foszfor

A foszfor nagy feleslege rontja a kalcium felszívódását.

A foszforból valamelyest kevesebbet igényel szervezetünk, mint a kalciumból. A kalciumhoz képest közel arányos foszfortartalmúak a tej, a tejtermékek, a zöldségek és a gyümölcsök nagy része.

Nem tartalmaznak foszfort a kalciumtabletták.

A húsok, húskészítmények és a kólafélék viszont a kalciumhoz képest nagyon sok foszfort hordoznak. Ugyan az olajos magvakban is sok foszfor von a kalcium mellett, de hiba lenne ezért étrendünkből a növényi eredetű foszfort kihagyni. A növényi zsiradékok gazdag E-vitamin források, ezenkívül ez a foszfor az önmagában is igen jó hatásúnak mondott lecitin alkotórésze.

A kalciumegyensúlyt befolyásolhatja még?

  • A kávé, és a koffeintartalmú italok (kólafélék, teo, koffeintartalmú energiaitalok) mértéktelen fogyasztása: PL Napi 5-6 csésze kávé már kimutathatóan növeli a szervezet kalcium veszteségét.
  • A főzési technikáktól kevéssé függ, hogy mennyi ételünkben a hasznosítható kalcium.
  • A kalcium nem hőérzékeny, éppen ezért főzve vagy sütve az ételek nem veszítenek kalcium tartalmukból.
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

50

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]