A mozgás, mint a csontritkulás preventív tényezője

A testmozgás jótékony hatása abban rejlik, hogy izmaink aktív munkája közben a csontok vérellátása is javul, a csontszövetben pedig olyan anyagcserefolyamatok kerülnek előtérbe, amelyek kedveznek a csontépítésnek. Mindezek nyomán megállapítható, hogy a fizikai aktivitás növeli az induló csonttömeget, a csont ásványianyag-tartalmát, majd folyamatosan fenntartja és újraépíti a teljes csontrendszert.

A mozgás és az egészséges(ebb) csontok

Egy vizsgálat szerint a 50-72 éves hosszútávfutók csontjainak ásványianyag-tartalma 40 százalékkal meghaladta az azonos korú, ülőmunkát végző kontrollcsoportét (ágyéki csigolyánál mért érték).

Egy éven keresztül heti háromszor harminc percig aerobikozó nők csontozata az egyéves kísérlet végén mérhetően nagyobb tömegűnek bizonyult, mint a szokványos életvitelt folytató kontrollcsoporté. A nagyobb fizikai aktivitás a nőknél a combcsont felső részénél és a gerinccsigolyáknál is növeli a csontsűrűséget, amely egyértelműen kimutatható.

A rendszeres testmozgás és a váltakozó terhelés bizonyítottan növeli a csontsűrűséget már fiatalkorban is! Az eredmények szerint a sportoló fiatalok csonttömege 30 éves korukban olyan mérvű, hogy még viszonylag nagyobb sebességű későbbi csontvesztés esetén is csak igen kicsi az esélye a változó- és időskori csontritkulás kialakulásának. (Hozzá kell tenni, hogy sokan, akik fiatalon sportolnak, később sem “hagyják el magukat”, ami a továbbiakban is preventív tényező,)

Az ún, súlyterheléses gyakorlatoknak nagyobb szerep jut a csontvesztés megállításában, mint az egyéb mozgásformáknak.

Súlyterheléses gyakorlatnak nevezzük azokat a tréningeket, amelyek során a test súlya vagy az izom-összehúzódás következtében fellépő erők nyomják a csontot. Ide tartoznak: gyaloglás, futás, teniszezés, labdasportok (pl. kosárlabda), a torna és a súlyzós edzések.

A tapasztalatok szerint az úszás az előbbieknél kisebb mértékben ugyan, de mérhetően javítja a csontozatot. Bár az úszás során nagyobb súly nem nehezedik a csontokra, a növekvő oxigén és tápanyag-ellátottságból adódóan a csontsűrűség-csökkenés mégis lassul. Olyan idősebb embereknél tehát, akik súly terheléses gyakorlatot nem tudnak végezni, az úszás lehet a csonttömegnövelés kíméletes és veszélytelen módja. (Fiatalabbaknál természetesen ennél komolyabb terhelés szükséges.)

A mozgás kedvező hatása életkortól független, idősebb korban is ugyanolyan hatékony természetes gyógymód, mint a fiatalabbaknál. – Fontos megjegyezni, hogy a terhelési és igénybevételi mennyiség minden esetben személyre szabott!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]