Csontritkulás betegtájékoztató – Segítünk megérteni az oszteoporózis folyamatát

Csontritkuláson (oszteoporózis) a csontszövet mennyiségének, a csont tömegének olyan mértécsontritkulas-10csökkenését értjük (főként az ásványi anyag-tartalomra vonatkozóan), amely a csont szilárdságának gyengülése révén fokozott törési hajlamot eredményez.

Életünk folyamán a csontrendszer állapotának alakulásában három fontos szakasz különíthető el:

» Az első a fejlődés (maturalizálódás), amikor a csontépítő sejtek nagyobb arányú munkája révén növekedési folyamat zajlik a csontrendszeren belül. Meghatározó folyamat az ásványi anyagok (azok közül is a kalcium) beépülése a csontokba. Az egészséges növekedés kb. 30 éves korig tart. Az első harminc évben tehát a teljes csonttömeg kialakul,  s ezen belül meghatározó folyamat az ásványi anyagok – ezek között is a kalcium – beépülése a csontba.

» A második szakasz az érettség (maturáltság) szakasza. Ekkor már a csontépítő és csontfaló sejtek összhangban, egyensúlyban működnek, így a csonttömeg nem változik. Erre a szakaszra jellemző a csontozat állandó megújító tevékenysége.

» A harmadik fázisban (hanyatlás, vagy idegen szóval involúció), megkezdődik a csonttömeg csökkenése. Statisztikák alapján ebben az időszakban férfiaknál 0,3-0,4%, nőknél 1-3% veszteséggel lehet számolni. Ez a csontritkulás szakasza, amikor már a csontfaló sejtek munkája erőteljesebb, míg a csontépítőké lassul.

Mi történik az oszteoporózis alatt?

A csontok szivacsos szerkezetű belső részében található csontgerendácskák vékonyodni kezdenek, az egymáshoz viszonyított sűrűségük csökken. A külső, tömör kérgi réteg is elvékonyodik az idő előrehaladtával. A vékonyabb kéregállomány és a ritkább szivacsos rész azután egyre kevésbé képes ellátni feladatát, különösen a teherviselés szempontjából kritikus helyeken (medence, alkar, csigolyák). Ebből adódóan igen kis traumák (pl. megbotlás egyenetlen úton) is eleséshez és csonttöréshez vezetnek.
Az általános vélekedés szerint a legtöbb csonttörés esés következménye az csontritkulásos betegeknél. Meg kell azonban jegyezni, hogy sok esetben ez fordítva történik. Vagyis nem azért törik el a csont, mert a beteg elesett, hanem azért esik el, mert a rossz mozdulattól hirtelen olyan trauma érte az illető teherviselő csontot, amely repedést eredményezett, az esés pedig a csonttörés következményeként elkerülhetetlenné válik.

Az csontritkulás fajtáiról röviden

Amennyiben az ok nem ismert, elsődleges vagy primer osteoporózisról beszélhetünk. Ennek két formája a változás kora utáni (‘postmenopauaslis’) és az öregkori (‘senilis’) oszteoporózis (bár az előbbi okait ma már nagy részben ismerjük). A változás kora utáni csontritkulás nőknél hatszor gyakoribb, 51 és 70 év között jellemző. Az öregkori kétszer gyakoribb a gyengébbik nemnél, és 70 év fölött jelentkezik.

Ha az ok ismert, másodlagos vagy szekunder osteoporózisról van szó, ez az esetek 5 százalékában fordul elő. Kialakulásában több tényező játszhat szerepet. Pl.: sokízületi gyulladás, pajzsmirigy- túlműködés, felszívódási zavar, alkoholizmus stb.

Az esetek döntő többségében (statisztikák szerint 90-95%-ban) az elsődleges (primer) csontritkulás dominál.

A betegség felismerését, diagnózisát műszeres vizsgálatokkal végzik. Korában ez csak röntgen vizsgálattal történt. Ma már egyéb, korszerű eljárások is használatosak. A csontozat ásványianyag-csökkenése még a tünetek megjelenése előtt jelzi a csontritkulást. A gerinc- és deréktáji vizsgálat mellett az orsócsont középső részén mért érték fontos jelzője a betegségnek.

Mai ismeretek szerint az oszteoporózis súlyosabb eseteinek a tünetei enyhíthetők, de általában nem gyógyíthatók. Enyhébb esetekben a kezelés és megelőzés egyaránt eredményes lehet. – A megelőzés jelentőségét ezúton is hangsúlyoznánk!

 IDE KATTINTVA többet is megtudhat a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről >>>

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]