Hogyan vizsgálhatjuk a csontokat?

Régebben műtéti beavatkozás nélkül nehezen mondhattunk véleményt a csontok egészségi állapotáról. Előrelépést jelentett a röntgengép alkalmazása, majd az utóbbi években kifejlesztett olyan diagnosztikus készülék, mely speciálisan gerjesztett sugarak segítségével teszi lehetővé a csonttömeg megítélését.

A hagyományos röntgenfelvételek kialakult oszteoporózisban hasznos információt adnak, a korai csontvesztés kimutatására azonban nem alkalmasak. Röntgenvizsgálattal a csontritkulás csak a csonttömeg 1/3-ának elvesztésekor észlelhető.

Egy bizonyosan kialakult oszteoporózis diagnózisának felállításában a röntgenvizsgálatnak mindenesetre döntő szerepe van, és pontosan megállapítja a törés helyét is!

Azok a kísérletek, melyek a csonttömegvesztést az első törés előtt akarják kimutatni röntgenvizsgálattal, nem mindig sikeresek!

Újonnan kifejlesztett készülékek ⇒

Az újonnan kifejlesztett csonttömegmérő készülék (oszteodenzitométer) működési elve az, hogy a röntgensugarak gyengülnek, ha szöveten haladnak át. Komputerek segítségével az áthaladó sugarak elnyeléséből állapítható meg a csontsűrűség. Minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban nyeli el a sugárzást, és minél kisebb a csont tömege, annál kevésbé.

A csontsűrűség mérésekor jelentősen kisebb a sugárterhelés, mint a hagyományos röntgenvizsgálatnál.

A csontsűrűségmérő készülékek, mint az SPA (single-photon-absorptiometer) vagy a DXA (dual-X ray absorptio-meter), a karok, a gerinc vagy a combnyak csontsűrűségét mérik. Van olyan készülék, mellyel a teljes test csonttömege kiszámítható.

A komputertomográfia (CT) speciális programja segítségével kicsiny, kiválasztott csontterületek mésztartalmát is meg lehet mérni, háromdimenziós képalkotással. így lehetővé válik egyes csigolyák szivacsos csontállományának célzott vizsgálata is. Ez azért fontos, mert a változás korában levő nőknél a csontritkulás különösen a csigolyatesteket veszélyezteti.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az új csontsűrűségmérő eljárások az oszteoporózis-kutatás számára nagy nyereséget jelentenek!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]