Tudja meg miért kapcsolható össze a csontritkulás a nemi hormonok hiánnyával!

Az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás kialakulásának egyik fontos tényezőjét ma már a nemi hormonok hiányában is látja a tudomány. Még nem tökéletesen tisztázott módon a férfi vagy női nemi hormon hiánya fokozott csontbontással járó csontátépüléshez vezethet, melynek következtében a csont tömege csökken.

A változás korába kerülő asszonyok közül átlagban minden harmadiknál vagy negyediknél jöhet létre fokozott csontvesztés, aminek mértéke bizonyos esetekben a csont tömegének évi több mint 6%-át is elérheti. A változás korának kezdetétől számított kb. 10 év után ezeknek az asszonyoknak a csonttömege olyan mértékben csökken, hogy már kis testi terhelés esetén is fennállhat a törés veszélye!

Ugyanez férfiaknál is előfordulhat, ha a herék által termelt hormon, a tesztoszteron szintje nagymértékben csökken!

Férfiaknál mindez későbbi életkorban jelentkezik, mint a nőknél, mert a férfiaknál a női klimax gyors nemihormon-csökkenéséhez hasonló folyamat nem játszódik le. A férfi nemi hormon általában magas életkorig termelődik.
Van néhány betegség, amelynél a tesztoszteron ártalmas, és ezért működését felfüggesztik (pl. a herék eltávolítása daganat esetén). Ilyenkor az oszteoporózis a férfit is fenyegetheti.

A kalciumszegény étrend és a nemi hormonok hiánya szerepelnek ma úgy, mint az ember elsődleges csontritkulásának fő kockázati tényezői!

Mind a két tényező nagy többségében a változás korában lévő nőknél adott, bár az asszonyoknak csak egy része betegszik meg. Ezért gondolják az orvosok, hogy más okokat is keresni kell. Ezek részben már ismertek, mint pl. az örökletes adottság, a mozgáshiány, bizonyos gyógyszerek (pl. kortizon, heparin) stb. Tudja meg, mi tekinthető a csontritkulás 5 fő okának! >>>

Manapság a nemi mirigyek működésének kiesésekor a nemi hormonok pótlása az egyik legfontosabb tennivaló az oszteoporózis megelőzésében és kezelésében!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]