Így okozhat a csontritkulás csigolya-összeroppanást

A csontritkulás (osteoporosis) során a szervezetben levő csontok összetétele megváltozik, ellenálló képességük csökken. Az egész szervezetet érintő (szisztémás), progresszív (romló) csontelváltozás mcsigolyaeglehetősen gyakori. A csont mennyisége csökken, a szerkezet romlik, törékenyebbé válik. Leggyakrabban a csípőtájék csontjai érintettek, majd a csigolyák összeroppanásos törései következnek.

A statisztikák szerint bizonyos életkor után igen nagy a valószínűsége, hogy valakinek csontritkulás miatt összeroppan a csigolyája. Hetvenöt év felett 25%, nyolcvan felett pedig 50% az esélye annak, hogy legalább egy csigolya összeroppanjon. Az EU-ban 2000-ben több mint 3,5 millió ember szenvedett osteoporotikus törést. A betegség súlyosan befolyásolja a beteg életminőségét, aktivitását.

Mi okozza?

A csontritkulás tipikusan civilizációs megbetegedés. Okait pontosan nem ismerjük, de kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a helytelen táplálkozás (savasodás) és nőknél a menstruáció elmaradásával járó hormonális változások.

A csontsűrűség mérésére és a csontritkulás kimutatására szolgál a DEXA-vizsgálat (Dual Energy X-ray Absorption). Az eljárás a vizsgált személy csontsűrűségét az átlagos értékhez viszonyítja, és egy számítással megadja az eltérést (standard deviáció). -2,0 értékig csontvesztésről, -hiányról (osteopenia) lehet beszélni, -2,5-nél már csontritkulás (osteoporosis) állapítható meg. Ez az érték már gyógyszeres beavatkozást igényel.

A csontritkulásos csigolya-összeroppanást gyakran nem ismerik fel időben. Ennek oka, hogy az összeroppant csigolyák időnként nehezen ismerhetők fel a hagyományos röntgenfelvételen, ezért a derék- vagy háttájéki fájdalmat sokszor kopásos eredetűnek vélik. Felmérések szerint az esetek csak mintegy 30%-ára derül fény, és mindössze 10%-a jut el kórházi kezelésre.

A csigolya összeroppanásának fő és első tünete a fájdalom az összeroppanás helyén. Ezután övszerűen körbesugárzó fájdalom jelentkezik, amely légzéskor fokozódik.

Fekvéskor a panaszok csökkennek, helyváltoztatáskor fokozódnak. Súlyosabb esetben lesugárzó fájdalom is kialakulhat. Nagyobb bajt jelez, ha egyik vagy mindkét alsó végtag gyengévé vagy bénává válik. A panaszok eredetét súly emelésére vagy elesésre lehet visszavezetni.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]