Kerülje el vagy fordítsa vissza a csontritkulást!

Mindenki látott már hajlott hátú anyókát, aki miközben lassan tipeg, folyton a lába elé mered, s le kell ülnie és hátra kell dőlnie a székben ahhoz, hogy ránk nézhessen. Olyan, mintha púpos lenne, noha nem attól képtelen kiegyenesedni, hanem a hosszú évek igénybevétele nyomán kialakult kompressziós csigolyatörésektől, melyek hatására a gerincoszlop jelentősen megrövidül, íve meggörbed.

A csontritkulás szélsőséges esete ez – a csontok leggyakoribb megbetegedéséé a világ szinte minden táján, mely becslések szerint az 50 év feletti nők felét s a férfiak csaknem 20 százalékát érinti. Régebben az öregkor elkerülhetetlen velejárójának tartották, de ma már tudjuk, hogy megelőzhető, lassítható, megállítható, sőt akár vissza is fordítható.

Az élet során a csontképző sejtek (oszteoblasztok) szorgalmasan építik a csontállományt: hormonok, vitaminok és ásványi anyagok sokaságát használják fel bonyolult anyagcsere-folyamat keretében a lehető legnagyobb csontsűrűség létrehozásához. Ezzel párhuzamosan a csontlebontó sejtek (oszteoklasztok) bontják a csontállományt, hogy a terhelésnek, igénybevételnek megfelelően a felesleges helyen található csontgerendák le, máshol pedig felépüljenek.
A csont is, mint minden más szervünk, állandóan átalakul, megújul. Normál esetben a két folyamat egyensúlyban van, ám ha valamiért az idegrendszernek és az izmoknak nem jut elegendő kalcium, a szervezet a csontozatból vonja el és pótolja ezt az elemet. A kalciumbevitel szinten tartása nagyon fontos – nem is annyira a csontozat erősítése miatt, hanem sokkal inkább azért, hogy más testrészeink ne szenvedjenek kalciumhiányt, mert annak a csontozat látja kárát.

Gyermek- és serdülőkorban az oszteoblasztok még túlsúlyban vannak az oszteoklasztokhoz képest, tehát a csontállomány képződése nagyobb arányú a leépülésnél. Ám az életkor előrehaladtával a csontbontó sejtek lassan számbeli fölénybe kerülnek a csontképzőkkel szemben, s megindul a csontállomány többé kevésbé lassú fogyása. Ez persze sokáig semmiféle problémát nem okoz, ha valakinek erős a csontozata.

De akinek fiatalabb éveiben nem vált elég sűrűvé a csontállománya, illetve ha az egészségtelen életmód nem az oszteoblasztok, hanem az oszteoklasztok tevékenységének tehát a csontleépülésnek – kedvez, akkor bizony hiány léphet föl. Ez abban nyilvánul meg, hogy a csontozat tömörsége nagymértékben csökken, állománya olyan lesz, mint az áttört csipke, lyukakkal és papírvékony hártyafalakkal. Következmény: a csont már egészen csekély erőbehatásra eltörhet például akkor, ha megpróbálunk kinyitni egy nehéz ajtót. Ez a csontritkulás.

 

A csontritkulás megelőzésének módszerei

Tizenöt éve az orvos még széttárta a karját, ha páciensénél csontritkulást diagnosztizált, ugyanis jóformán semmi eszköze nem volt a betegség kezelésére, hogy a prevencióról ne is beszéljünk. Legföljebb fájdalomcsillapítót, kalciumtablettát meg fizikoterápiát javasolhatott. Ma azonban már sokkal jobban értjük, hogyan hat az életmód és a táplálkozás a csontok egészségére vagyis a csontritkulás nemcsak gyógyítható, hanem meg is előzhető.

Füstmentesen

Egy kísérletben a kutatók 152 klimaxon túli nőnek segítettek leszokni a dohányzásról. Korábban mindegyikük naponta legalább 10 szál cigarettát szívott. Az első füstmentes év után medencecsontjuk állományának össz sűrűsége 1,52 százalékkal nőtt ami jelentősebb, mint amennyinek hangzik, a combcsont tömörsége pedig 2,9 százalékkal emelkedett!

Elő a súlyzókkal!

A súlyzózás korántsem csak az izmokat erősíti – a csontsűrűségre is kedvezően hat. A gyaloglásnak, úszásnak, továbbá az aerobikozásnak és más tornafajtáknak nagy jelentősége van a csontozat szempontjából, ám a legjótékonyabb hatással az erősítő gyakorlatok rendelkeznek.

Kalciumpótlás…

Iktassuk be az étrendbe ezt a csontépítő ásványi anyagot, és a biztonság kedvéért napi egy kiegészítőt is szedjünk kalcium-citrát formájában. Egy nagy hatású vizsgálat során 301 egészséges, klimaxon túli nő napi 500 mg kalcium-citrátot, kalcium-karbonátot, illetve placébót kapott. A citrátot szedőknél a medencecsont sűrűsége kismértékben javult, a csigolyák csontsűrűségének fogyatkozása lassult. A karbonátot szedőknél a medencecsont fogyása megállt, a csigolyák sűrűségének változásában nem tapasztaltak javulást. (A placébó esetében semmi sem történt.) Tehát a citrát a hatékonyabb, mert a kalciumot ebből tudja jobban felvenni a szervezet. Fél tablettát vegyünk be reggel, felet pedig este.

…és D-vitamin

A kalcium fontos anyag, de a csontok építéséhez, tömörségük megőrzéséhez másra is szükség van. D-vitamin nélkül a kalcium nem tud bejutni a csontokba, márpedig ez rendkívül fontos lenne. Egy újabb kimutatásból, melyet Skóciában, egy glasgow-i kórházban végeztek, kiderült, hogy a combnyaktöréssel felvett idős páciensek több mint 97 százalékánál tehát majdnem mindenkinél nagyon alacsony volt a D-vitamin-szint. Közben egy másik vizsgálat, melyet idősebb nők egészségével kapcsolatban 15 éven keresztül végeztek brit kutatók, kimutatta, hogy minél rendszeresebben szed valaki kalcium- és D-vitamin-kiegészítőket, annál inkább csökken a csontritkulás veszélye.
A szakemberek szerint nem is kell túl sok idő ahhoz, hogy az említett készítmények kifejtsék áldásos hatásukat: vizsgálatukban már 2-3 évi rendszeres szedés után 29 százalékkal mérséklődött a combnyaktörés rizikója.
A kísérleti alanyok napi 1000 mg (1 g) kalcium-karbonátot és 400 NE D-vitamint kaptak. A kutatók szerint még jobb eredmény születik, ha a vitamin dózisát napi 600 NE-re növelik. A D-vitamin-bevitel fokozása más módon is lehetséges, sőt sokkal hatékonyabb, mint a kiegészítők szedése: sütkérezzünk a napon, karunkat, lábunkat, arcunkat fürdőztessük a melengető sugarakban, heti 2-3 alkalommal 5-10 percig (télen akár tovább is, nyáron azonban csak óvatosan, és ne feledjük soha ne a legforróbb déli órákban).

Aki vérhígítót szed…

A warfarin hatóanyagú készítményt szedő idősebbek közül feltűnően sokan szenvednek csontritkulásra visszavezethető töréseket. A dolog hátterében valószínűleg az áll, hogy ez a trombózis elleni gyógyszer károsan befolyásolja a csontok szilárdságában szerepet játszó K-vitamin felvételét, vagyis közvetve a csontállomány sűrűségének csökkenését idézheti elő. Aki tehát ilyen gyógyszert szed, ügyeljen a csontritkulást megelőző eljárásokra.

Koffein nélkül

Egy 96 nő bevonásával végzett vizsgálat, ahol az alanyok átlagéletkora 71 év volt, azt mutatja, hogy a naponta több mint 300 mg koffeint fogyasztók körében sokkal gyakoribb vagy nagyobb mértékű a csontritkulás, mint az alig vagy egyáltalán nem kávézók esetében (egy presszókávé 80-100 mg koffeint tartalmaz). A vizsgálat igazán érdekes eredménye az, hogy a csontállomány fogyatkozását csak azoknál a nőknél figyelték meg, akik rendelkeztek egy bizonyos génnel, amely befolyásolja a szervezet D-vitamin- feldolgozását. Ha a csontritkulás családi halmozódást mutat, feltehetően megvan és erősen hat ez a gén, tehát fokozottan kerülendők a koffeines italok (a kóla is az!).

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]