Mennyi kalciumra van szükségünk csontritkulás esetén?

Kétségtelen, hogy a fontossági sorrendet tekintve az osteoporosis diétájában első helyen áll a megfelelő mennyiségű kalcium biztosítása.

Az ajánlott kalciumszükséglet az egyes életszakaszokban

A fejlődő szervezet számára napi 800-1000 mg kalcium felvétele indokolt, felnőtteknél napi 800 mg az ideális beviteli érték.

Várandós és szoptató anyáknál plusz 400 mg a javasolt mennyiség.kalcium-calcium-02

Osteoporosisban szenvedő betegek kalciumszükséglete 1200-1500 mg.

A felnőtt lakosság körében végzett, az OÉTI által koordinált Első Magyar Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálatok azt mutatták, hogy a férfiak 70%-a, a nők 80%-a fogyaszt a javasolt 800 mg-nál kevesebb kalciumot.

Egyes irodalmi adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy 440 mg/1000 kcal kalciumfogyasztás nőknél 60%-kal csökkentette a törések számát, így a kalciumfogyasztás pl. 2500 kcal esetén napi 1100 mg kalciumfelvételt jelent.

Hogyan biztosíthatjuk a kalcíumszükségletet?

A javasolt mennyiséget legkönnyebben a tej és tejtermékek fogyasztásával biztosíthatjuk. Napi 2 csésze (5 dl) tej elfogyasztása 600 mg kalcium felvételét jelenti.

Fontos, hogy szervezetünk már gyermekkorban hozzájusson a megfelelő mennyiségű kalciumhoz, amikor annak még mintegy 60%-a felszívódik.

Egyre kevesebb tejet iszunk

Sajnos az 1989. évi, egy főre jutó 190 kg tej- és tejtermék fogyasztásunk napjainkra 130 kg-ra csökkent.

Csökkenésében kétségen kívül szerep jut annak, hogy a népszerű üdítőitalok fogyasztása emelkedik, de rontják a helyzetet azok a tudományosan nem vagy csak részben megalapozott vélemények is, amelyek a tejet ma a vádlottak padjára ültetik.

Az igaz, hogy minden szempontból tökéletes élelmiszer az anyatejen kívül nincs, de az nem igaz, hogy a felnőtt szervezet nem emészti a tehéntej fehérjéit.

Az is igaz, hogy egyesek tejcukorra érzékenyek, azonban ma már kaphatók laktózmentes készítmények, és a fermentált termékek, a sajtok és a savanyú tejtermékek laktóztartalma is alacsony.

Miért fogyasszunk több tejet?

Lényeges érv a tejfogyasztás mellett, hogy a kalcium felszívódását és a csontokba történő beépülését segítő D-vitamin, a felszívódást segítő tejcukor, a laktóz, a csontanyagcserében szerepet játszó fehérjék, az A-vitamin, továbbá a csontépítéshez szükséges magnézium és foszfor, valamint a különböző mikroelemek a tejben mind megtalálhatóak.

Félő, hogy gyermekeinknél a kalciumban szegény táplálkozás következtében a csontgerendákba kevesebb kalcium épül be, ami a későbbiek folyamán, korunk emberének életviteli szokásaival párosulva, még tovább emeli a csontritkulásban szenvedők számát.attal rendelkezzünk.

Fel kell készülni arra az időszakra, amikor az élettani lebontási folyamatok a csontgerendákban meghaladják majd a beépülési folyamatokat, hogy akkorra minél nagyobb denzitású csontoz

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]