Mennyi tejet fogyasszunk? – avagy a kalcium forrásait övező vita

A kalcium az az ásványi anyag, amely alapvető az erős csontok és fogak, a szívműködés és számtalan más testfunkció szempontjából.

A kalcium legjobb forrásáról is sok vita folyt. Az ‘Egyesült Államok Egészségügyi és Szolgáltatási Hivatala’, valamint az ‘Étkezési Irányelvek Hivatala’ egyaránt azt ajánlja, hogy egy felnőtt napi három pohár tejet fogyasszon, noha a tej és a tejtermékek egészségtelen telített zsírban gazdagok.
Még a zsírmentes tejben is legalább nyolcvan kalória van poharanként, és három pohár nagyon felduzzasztja a kalóriákat azok számára, akik fogyni próbálnak.

A tejtermékek fokozott fogyasztása önmagában nem véd meg az élet későbbi szakaszában a csonttörésekkel szemben. Ha a tejtermék és kalcium nagy mennyiségű fogyasztása nem lenne káros, ez az egész csak akadémikus vita lenne. De a kutatások azt a zavaró lehetőséget vetik fel, hogy a tej és a kalcium nagy mennyiségű fogyasztása a prosztatarák megnövekedett kockázatával kapcsolható össze, és a laktózfogyasztás megnövekedett szintje összekapcsolható a nőknél a petefészekrák megnövekedett kockázatával is.

A tejtermelés jelentős hatással van a környezetre is. Erkölcsi vetülete is van a tej fogyasztásának, hiszen a tejgazdaságokban gyakorta nem bánnak kíméletesen a tehenekkel, és a tejet már nem termelő állatokat lemészárolják. A tej- és marhahús- feldolgozás szoros kapcsolatban áll egymással, így ha nem is fogyasztjuk a tehenek húsát, vagy nem viseljük bőrüket, valaki más megteszi.

Adódik a kérdés, hogy akkor mégis honnan lehet a legmegfelelőbben kalciumhoz jutni?

Ha végiggondoljuk az étrendünket, akkor a tejtermékeken túl is kalciumhoz juthatunk – például zöld leveles zöldségekből, kalciumtartalmú tofuból és tahiniból. Azoknak, akik vegetáriánus ételeket fogyasztanak, érdemes elgondolkodniuk a külön kalcium bevitelén, megfontolandó kalciumtartalmú szóját, gabonát vagy diófélék tejét fogyasztaniuk, netán egy kis pohár kalciumtartalmú gyümölcslevet, vagy kalcium tartalmú gabonapelyhet fogyasztani.

Amennyiben szeretnénk tejterméket fogyasztani, egy szerény mennyiség – nem több mint napi egy-két adag – és egy zöldségekben és hüvelyesekben gazdag étrend szintén biztosíthatja az elegendő kalciumot.

A kalciumtartalmú táplálékkiegészítők nagy előnye, hogy gyakran hozzáadott D-vitamint tartalmaznak, ami segíti a kalcium felszívódását.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Antal Szilvia szerint:

    Szerintem a bolti tejtermékekből nem lehet fedezni a megfelelő mennyiségű kálciumot. A családnak külön a nekünk és külön a gyerekeknek étrend kiegészítőt szoktam vásárolni. Semmilyen allegria vagy mellékhatás még nem jött ki egyikünknél sem.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]