Milyen kockázatai lehetnek a túlzott fehérjefogyasztásnak?

A fehérjékről- felfedezésüktől kezdve – szinte csak jót hallunk, sőt a táplálkozástudomány már-már ódákat zeng a fehérjedús étrendről. Akadnak azonban olyan tudósok – nem is kevesen, akik egyre szomorúbban szemlélik a hatalmas mennyiségű fehérjét tartalmazó modern étrend drámai következményeit. Ezek a hatások a csontozatot sem kerülték el. novenyi-feherje-02

A fehérjék hatásai

A modern táplálkozási szokásokat követők hazánkban átlagosan nagyjából 100-105g fehérjét fogyasztanak naponta, ami jelentősen meghaladja a javasolt testtömeg-kilogrammonkénti 0,7-0,8g értéket (pl. 60 kg-os testsúly esetén 45g, 70 kg-nál 53 g jó minőségű fehérje szükséges).
A hazai felmérések szerint a bevitt fehérje legalább 60 százaléka állati eredetű (hús, tej, tojás).

Túlzott mértékű fehérjefogyasztáskor a szervezetben olyan anyagcseretermékek képződnek, amelyek savasítják a vért, illetve a szervezet belső környezetét. Az ilyen módon elinduló acidózis (túlsavasodás) visszaszorítására, a savas kémhatású anyagok semlegesítésére a csontok meszet szabadítanak fel, a kalcium ugyanis hatékonyan képes lekötni és semleges kémhatású vegyületekké (sók, komplexek) alakítani ezeket a komponenseket.

Az előbb említett folyamat hosszabb távon a csontok mészhiányához és a kalcium vizelettel történő távozásához vezető?

Az alaszkai eszkimók tanulmányozása kimutatta, hogy nagymértékű halfehérje-fogyasztásuk összefüggésbe hozható az oszteoporózis (csontritkulás) gyakori előfordulásával: A 40 év feletti eszkimóknál a csontritkulást 10-15 százalékkal gyakoribbnak találták, mint a nem eszkimó amerikai lakosság körében.

A megfigyelések hátterében – a nagyobb foszforbevitel és a napfény relatív hiánya mellett – valószínűleg a jelentős fehérjefogyasztás áll, amely szervezetükben olyan mértékű kalciumkiürülést eredményez, hogy a veszteségek fedezésére az általuk előszeretettel fogyasztott halcsontban lévő kalcium – 2500 mg/nap (!) – sem elegendő. A nagymértékű fehérjebevitel megfelelő ásványianyag-ellátás mellett is kalciumot vonhat el a csontoktól.

A gyógyításképpen adagolt kalcium nem képes pótolni a veszteségeket!

A túlzott mértékű fehérjefogyasztás mellett strázsáló tudósok elgondolása szerint 1 gramm fehérje mintegy 8-10 mg kalciumot von el a semlegesítési folyamathoz a szervezetből.

A naponként bevitt 100 gramm fehérje tehát legalább 800 milligramm kalcium elvonását és kiürítését eredményezi, amely veszteségként könyvelhető el a csontozat szempontjából. Egyes vizsgálatok szerint napi 100 grammos fehérjefogyasztáskor még 1400 mg kalcium naponkénti bevitele sem volt elégséges a csontanyagcsere egyensúlyának visszaállításához is. A kalciumhiányos állapot kialakulásáért nagymértékben felelős a nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó étrend kalciumelvonó hatása. Legtöbbször tehát nem a kalciumbevitel a kevés, hanem a veszteség óriási!

A fehérje mennyiségén kívül az összetétele is fontos tényező!

A főként állati fehérjékből származó, kéntartalmú aminosavak közvetett úton fokozzák a vese által kiválasztott kalcium mennyiségét. Ezenfelül a metionin nevű létfontosságú (esszenciális) aminosav a szervezetben olyan anyaggá alakul át (homocisztein), amely igen agresszív hatása révén közvetlenül támadja a csontszövetet, és a csonttömeg csökkenését idézi elő. (Az állati eredetű élelmiszerek metioninban is gazdagok.)

A homocisztein egyébként már korábban is ismert volt károsító hatásairól, mivel a magzatban a gerinccsigolyák felépülési zavarát okozhatja, így az újszülött nyitott gerinccel születhet. Az újabb eredmények azonban rámutattak, hogy ez a vegyület felnőttkorban is csontkárosító tulajdonságú.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

50

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]