Mit jelöl a veszélyérzet a csontritkulás kérdéskörében?

A megannyi kisebb sérülés, a fájdalom ismertet meg bennünket a veszély mibenlétével. A tapasztalatok nyomán fokozatosan kialakuló veszélyérzet azután egyre alkalmasabbá teszi az embert arra, hogy eleinte kisebb, majd felnőttkorában nagyobb dolgokban is felelős döntéseket hozhasson. A lehetséges veszélyek előre ismerése és az azokban rejlő kockázatok felmérése igen hangsúlyos az életünkben.

A csontritkulás megelőzése és kezelése

Ezen a területen szintén szükség van egyfajta veszélyérzetre, azonban ez a kérdéskör – az életvitel egyéb területeivel együtt – jelentősen különbözik az említett “gyermeki” magatartástól. Nem kell ugyanis kialakulnia a csontritkulásnak ahhoz, hogy felismerjük a csontritkulás átkos következményeinek súlyát. Nem szükségszerű, hogy egy combnyaktörés után kiszolgáltatottan, ágyhoz kötve kelljen gondolkodni arról, hogyan történhetett meg ez velünk.

Magyarországon a kimutatottan csontritkulásban szenvedő betegeknek csupán 15-20 százaléka veszi komolyan a betegségét. Ők azok, akik eljárnak az oszteoporózis-centrumokba, és hajlandóak változtatni az életvitelükön is.

A betegek 80-85 százaléka azonban kevésbé foglalkozik az állapot javításával, és sok esetben rajtuk kívül álló okokra hivatkoznak.

A veszélyeztetett korcsoporton (50 év feletti nők) belül számos alkalommal ki sem derül a betegség megléte, mivel a mindennapok rohanásában sokan el sem mennek a szűrésekre, jóllehet az elveszett csonttömeg ma már viszonylag egyszerűen mérhető és az osteoporosis jól kimutatható. A felmérések szerint a hazai nők többsége előtt nem ismeretlen a csontritkulás, sőt ismeretségi körükben szinte mindenki tud ilyen betegről.

Az 50 év körüli nők jelentős része azonban úgy gondolja, hogy őket elkerüli a néma kór. “Miért pont én szenvednék csontritkulásban?” – gondolják sokan. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ha nem veszünk tudomást egy kockázatról, ettől az még ugyanúgy jelen van! Különösen igaz ez akkor, ha valaki rossz táplálékokkal, zárt helyen végzett ülőmunkával és a stresszhatásoknak kitéve tovább fokozza a csontrendszerben azt a problémát, amelyet a genetikai tényezők és a hormonális átalakulás elindított.

A korszerű tudományos nézetek fényében tehát az előbbi kérdésfelvetést így kell módosítani:

“Miért pont én ne szenvednék oszteoporózisban?”

“Ha ugyanúgy élek, mint az a sok ezer ember, akiknél komoly csontritkulást mutattak ki, miért pont engem kerülne ki a néma kór, ha életvitelem gyakorlatilag semmiben sem különbözik az osteoporosisos betegek korábbi életvitelétől?” – Az életmód kutatók szerint nem azon kell meglepődnünk, hogy a betegség nálunk is kialakult, hanem azon, ha átlagos, egészségvédelemre alig törekvő szokásrendszer mellett elkerült bennünket.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]